Otwarcie ofert na linię nr 179

W dniu 23 stycznia 2012 r. w Sosnowcu odbyło się otwarcie ofert przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Centrum Realizacji Inwestycji Oddział Południowy na wykonanie zadania „Rewitalizacja linii nr 179 odcinek Tychy – Górki  Ściernie". Linia kolejowa nr 179 Tychy – Mysłowice Kosztowy jest linią drugorzędną, na odcinku o długości około 4 km dwutorową, zelektryfikowaną.
Na linii prowadzone są transporty samochodów z fabryki Fiat Auto Poland oraz obsługa bocznic Elektrociepłowni Tychy i NITROERG S.A. w Bieruniu Starym.  Odbywa się na niej mieszany ruch pociągów, przy czym na szlaku Tychy -Tychy Miasto kursują w ciągu doby kursują 32 pociągi pasażerskie, a na odcinku Tychy – Górki Ściernie 16 pociągów towarowych.
Na odcinku liczącym około 5 km ze względu na zły stan techniczny nawierzchni prędkość rozkładowa jest obniżona do 30 km/h. Skutkuje to licznymi kradzieżami i dewastacją samochodów wywożonych z fabryki Fiat Auto Poland.
Zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia kwotę brutto 17 220 000,00 PLN
Oferty na realizację tego zadania złożyło  12  wykonawców. Zamówienie obejmuje, między innymi, wykonanie następujących robót:
•    przebudowę nawierzchni kolejowej wraz z mechanicznym oczyszczeniem podsypki i uzupełnieniem tłucznia,
•    naprawę 18 rozjazdów,
•    kompleksową przebudowę 6 przejazdów kolejowych Inwestycja pozwoli na utrzymanie prędkości rozkładowej (lub jej podniesienie z 30km/h pociągów 60 km/h na dystansie  około 16 km. Rewitalizacja tej linii wpisuje się w Projekt realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007 – 2013, w ramach którego planowana jest budowa:
- nowego przystanku Tychy Lodowisko,
- nowej stacji kolejowej Tychy Miasto przy ul. Grota Roweckiego,
- nowego przystanku Tychy Bielska,
- oraz adaptacja istniejącego przystanku Tychy Zachodnie.
Termin realizacji  zadania to 31 października 2012 r.

Informacje dla mediów
Maciej Dutkiewicz
Centrum Realizacji Inwestycji
tel.22 47 336 40
e-mail: ir.rzecznik@plk-sa.pl

Źródło:
Jacek Karniewski
PKP   Polskie Linie Kolejowe  S.A.
Centrum  Realizacji  Inwestycji w Warszawie
Oddział Południowy