Nowy rozkład jazdy. Sytuacja na sieci kolejowej godz. 15.00

Do godziny 15.00 przez nową stację Łódź Fabryczna przejechało 36 pociągów. Pierwszy skład odjechał o godz. 6.00 do Krakowa Głównego - była to jedna z najdłuższych relacji. Podobne są do Białegostoku i Olsztyna. Ostatni pociąg z Łodzi Fabrycznej odjedzie dziś o godz. 22.22 do Skierniewic, a przyjedzie o 23.53 skład PKP IC z Białegostoku.

W pierwszym dniu obowiązywania nowego rozkładu jazdy do godz. 15.00 na trasy w całej Polsce wyjechało 1836 pociągów. Wszystkie linie kolejowe są przejezdne. Trasy monitorują dyżurni ruchu i dyspozytorzy. Działają 164 zespoły szybkiego usuwania awarii oraz 69 pociągów sieciowych. W dyspozycji jest 12 lokomotyw rezerwowych.

Informacje o rozkładzie jazdy są dostępne na dworcach i w Internecie od 22 listopada. Trafiają do pasażerów także m.in. poprzez: zapowiedzi na dworcach i w pociągach, profile na FB, infolinię 19 757. Do dyspozycji pasażerów jest także strona www.portalpasazera.pl oraz www.intercity.pl i www.rozklad-pkp.pl. Poza tradycyjnymi punktami informacyjnymi, jak kasy czy centra obsługi klienta, podróżni otrzymują wsparcie mobilnych informatorów, którzy dyżurują na największych dworcach w Polsce. Pomoc można również uzyskać ze strony pracowników punktów InfoDworzec, zlokalizowanych na 10 największych dworcach w kraju.

Cezary Nowak
PKP Intercity S.A.
rzecznik@intercity.pl
T: + 48 783 916 186

Wprowadzony nowy rozkład jazdy. Ruch pociągów odbywa się bez zakłóceń.

Wszystkie linie kolejowe są przejezdne. Trasy monitorują dyżurni ruchu i dyspozytorzy. Służby techniczne pozostają w gotowości. Do godziny 8.00 na trasy wyjechało 780 pociągów. Nowy dworzec Łódź Fabryczna obsłużył już 13 składów.

Coraz lepsze tory i stacje

Podróżni korzystają z nowego dworca Łódź Fabryczna. Obiekt zapewnia wygodne podróże z czterech peronów. W obsłudze pomagają windy i schody ruchome, monitory i tablice informacyjne. Na dworcu zatrzymają się wszystkie pociągi PKP Intercity kończące i rozpoczynające swój bieg w Łodzi. Stacja zostanie obsłużona w większości pojazdami PesaDART oraz Flirt3. Wyjątkiem będą składy kursujące na linii Łódź – Warszawa w godzinach szczytu, które z uwagi na duże zainteresowanie podróżnych, pojadą w zestawieniu wagonowym. W sumie na dworzec Łódź Fabryczna wjedzie 17, a odjedzie z niego 16 pociągów PKP Intercity. Jeden skład, w kierunku Olsztyna (IC Mazury), pojedzie zestawiony z dwóch jednostek Flirt3. 11 i 12 grudnia, w godzinach od 9:00 do 19:00 pomocy pasażerom, korzystającym z nowego dworca, udzielą informatorzy mobilni PKP Intercity.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ostatnim roku zwiększyły prędkość na ponad 2,2 tys. km torów. Dzięki modernizacjom linii kolejowych pasażerowie od 11 grudnia podróżują szybciej i wygodniej na trasach z Warszawy do Jeleniej Góry, Kołobrzegu, Białegostoku oraz z Krakowa do Rzeszowa. Skróceniu ulegną także czasy przejazdu na trasach regionalnych. Krócej i szybciej pojadą pociągi z Katowic do Oświęcimia, z Wrocławia do Głogowa, z Warszawy do Tłuszcza, z Tarnowa do Rzeszowa.

Nowości w ofercie PKP Intercity

W nowym rozkładzie jazdy PKP Intercity proponuje pasażerom 32 nowe pociągi kategorii ekonomicznej. Zyskują m.in. mieszkańcy Pomorza Środkowego (Kołobrzeg, Koszalin i Słupsk), którzy pojadą bezpośrednim pociągiem TLK Pobrzeże do Krakowa przez Warszawę. Kolejną nowością jest TLK Kociewie – skład kursujący z Gorzowa Wielkopolskiego do Trójmiasta przez Piłę. Dodatkowo do rozkładu powraca codzienny, całoroczny nocny pociąg z Trójmiasta do Zakopanego, z grupami wagonów do Przemyśla, Krynicy Zdroju i Zagórza (TLK Karpaty). W Bochni natomiast zatrzymuje się pociąg Pendolino, co dla miasta oznacza szybkie połączenie z Warszawą, Trójmiastem czy Rzeszowem. Nowoczesne pojazdy PKP Intercity pojadą w nowych relacjach. Pociągi Flirt3 będą kursowały na trasach m.in. Warszawa – Kraków przez Tomaszów Mazowiecki (IC Korczak) czy Kraków – Gdynia przez Łódź (IC Sukiennice). Wydłużone zostają również połączenia obsługiwane przez pojazdy PesaDART. Składy pojadą m.in. z Jeleniej Góry do Warszawy czy z Białegostoku do Łodzi.

Dla największych miast została utrzymana cykliczność i duża częstotliwość kursowania pociągów np. między Warszawą a Krakowem i Trójmiastem pociągi odjeżdżają co godzinę. Na niektórych trasach skrócił się czas przejazdu. Dzięki zakończonym pracom modernizacyjnym i wprowadzeniu nowego taboru z Warszawy do Wrocławia przez Łódź i Kalisz podróż pojazdami PesaDART trwała o około 30 minut krócej. Nawet o ponad 30 minut skróci się również czas przejazdu na trasie Przemyśl – Kraków.

Informacja dla pasażera

Informacje o zmianach w rozkładzie jazdy są dostępne na dworcach i w Internecie od 22 listopada. Trafiają do pasażerów także m.in. poprzez: zapowiedzi na dworcach i w pociągach, profile na FB, infolinię 19 757. Do dyspozycji pasażerów jest także nowa strona www.portalpasazera.pl oraz www.intercity.pl i www.rozklad-pkp.pl . Poza tradycyjnymi punktami informacyjnymi, jak kasy czy centra obsługi klienta, podróżni otrzymują wsparcie mobilnych informatorów, którzy dyżurują na największych dworcach w Polsce. Pomoc można również uzyskać ze strony pracowników punktów InfoDworzec, zlokalizowanych na 10 największych dworcach w kraju.

Cezary Nowak
PKP Intercity S.A.
rzecznik@intercity.pl
T: + 48 783 916 186

Nowy rozkład na sieci kolejowej

W niedzielę, 11 grudnia wprowadzony został nowy rozkład jazdy. Zapewni sprawne kursowanie 4000 pociągów m.in. z nowego dworca Łódź Fabryczna i modernizację sieci kolejowej. Podróżni już od listopada mogli zapoznać się z rozkładem. Informacje dostępne są na dworcach i peronach oraz w Internecie. Dodatkowym wsparciem dla podróżnych są mobilni informatorzy.

Zarządca infrastruktury PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wspólnie z przewoźnikami przygotował ofertę, która wykorzystuje efekty już wykonanych prac i zapewnia coraz krótsze czasy przejazdów na trasach dalekobieżnych i regionalnych. W rozkładzie uwzględniono kolejne prace, które w jeszcze większym stopniu poprawią komfort podróżowania. Przewoźnicy tak przygotowali trasy przejazdu, by najlepiej wykorzystać dostępną sieć kolejową.

Krótsze czasy przejazdu

Dzięki zakończeniu przez zarządcę infrastruktury prac modernizacyjnych na niektórych odcinkach oraz wprowadzeniu szybszego taboru, w nowym rozkładzie jazdy skróceniu ulegną czasy przejazdów na kilku popularnych trasach. Z Warszawy do Wrocławia przez Łódź i Kalisz podróż pojazdami PesaDART będzie trwała około 30 minut krócej. Nawet o ponad 30 minut skróci się również czas przejazdu na trasie Przemyśl – Kraków, a pociąg EIP, choć zyska dodatkowy przystanek w Bochni, trasę między stolicą Małopolski a Rzeszowem pokona w przeciągu 1 godziny i 42 minut. Dodatkowo, krócej o blisko 30 minut pojadą składy kategorii IC oraz TLK na trasie Warszawa – Trójmiasto przez Iławę. Oznacza to, że pociągiem IC Neptun pasażerowie pokonają tę trasę w niecałe 3 godziny, natomiast składami TLK tylko 30 minut dłużej.

Kompleksowa informacja

Zarządca infrastruktury na bieżąco współpracuje z przewoźnikami, by zapewnić pasażerom jak najwyższy komfort podróży i pełną informację pasażerską. Informacje o rozkładzie dostępne są na stacjach i przystankach w formie plakatów oraz na stronach www.portalpasazera.pl i www.rozklad-pkp.pl. Informacje przekazują także przewoźnicy. Informacje na temat rozkładu jazdy PKP Intercity można znaleźć na stronie www.intercity.pl oraz pod numerem telefonu 19 757. Dodatkowo, w weekend wprowadzania nowego rozkładu, na największych stacjach pomocy pasażerom udzielą informatorzy mobilni: w Krakowie, Katowicach, Rzeszowie, Zakopanem, Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, Gdyni, Bydgoszczy, Lublinie, Łodzi (Kaliska i Fabryczna), Warszawie (Centralny, Wschodni i Zachodni) oraz Białymstoku.