Dojedziemy pociągiem do parku rozrywki w Zatorze. Będzie nowy przystanek w Wolbromiu

Tory kolejowe l. nr 94, planow. lokaliz. nowego przystanku w Zatorze, fot. Krzysztof Waśko

Dodatkowe przystanki w Zatorze i w Wolbromiu zwiększą możliwości podróży koleją w Małopolsce. Nowy przystanek w Zatorze powstanie na trasie Kraków Płaszów – Oświęcim. Przystanek w Wolbromiu zostanie wybudowany na linii kolejowej Tunel - Sosnowiec.

W Zatorze nowy przystanek kolejowy będzie w pobliżu Energylandii - największego parku rozrywki w Polsce. Nowy obiekt umożliwi dogodny dojazd pociągiem do lokalnej atrakcji. Dodatkowy przystanek zwiększy również możliwości podróży pociągiem do Krakowa, czy Katowic.

Dwa perony będą usytuowane w sąsiedztwie przejazdu kolejowo-drogowego. Oczekiwany standard obsługi podróżnych zapewni montaż wiat, ławek, tablic informacyjnych i oświetlenia oraz oznakowania. Komunikację na perony ułatwią dojścia, przystosowane do obsługi osób o ograniczonych możliwościach poruszania się. Dla osób niewidomych i niedowidzących przewidziano system ścieżek dotykowych. W planie jest również modernizacja istniejącego przejazdu kolejowo-drogowego. Prace podniosą poziom bezpieczeństwa pasażerów kolei oraz innych użytkowników skrzyżowania.

W Wolbromiu nowy przystanek przewidziano w rejonie centrum handlowego. Dwa jednokrawędziowe perony znajdą się w dogodnym miejscu dla mieszkańców. Podobnie jak w Zatorze, przystanek będzie wyposażony w wiaty, ławki, tablice informacyjne oraz oznakowanie i oświetlenie. Istotnym udogodnieniem dla osób o ograniczonych możliwościach poruszania się będzie przejście podziemne z windami. Wszyscy podróżni bezpiecznie dostaną się na perony. Osobom niewidomym, czy słabo widzącym komunikację ułatwi system ścieżek naprowadzających.

Zaprojektowanie i wykonanie robót dla budowy nowych przystanków w Zatorze i w Wolbromiu zaplanowano w ramach „Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021–2025”.

Rozpoczęcie prac planowane jest w połowie 2022 roku, a ich zakończenie na koniec 2023 roku.

Program Przystankowy w woj. małopolskim

W województwie małopolskim, Rządowy Program Przystankowy obejmuje 6 inwestycji z listy podstawowej w miejscowościach: Wolbrom, Zator, Pisary, Dąbrówka, Nowy Sącz (dwa przystanki).

Na liście rezerwowej Programu jest 16 kolejnych zadań: Szczepanowice, Stary Sącz, Barcice, Rytro, Młodów, Łomnica Zdrój, Wierchomla Wielka, Andrzejówka, Milik, Muszyna, Muszyna Zdrój, Powroźnik, Tuchów, Kraków Piastów, Kraków Kościelniki, Kraków Przylasek.

Rządowy Program dla zwiększenia dostępności komunikacyjnej

W maju 2021 r., przyjęto uchwałę w sprawie ustanowienia „Rządowego Programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025”, przedłożoną przez Ministra Infrastruktury.

Celem programu jest przeciwdziałanie wykluczeniu komunikacyjnemu, zapewnienie lepszego dostępu do kolei, promowanie ekologicznych środków transportu oraz wspieranie polskiej gospodarki. Zaplanowane zadania inwestycyjne umożliwią podróżnym dostęp do kolejowej komunikacji wojewódzkiej i międzywojewódzkiej. Na ten cel przeznaczono 1 mld zł. Środki zostaną wykorzystane m.in. na wybudowanie lub zmodernizowanie przystanków kolejowych, a także sfinansowanie prac, związanych z dostępnością miejsc parkingowych dla pasażerów. W „Rządowym Programie budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021-2025” uwzględniono 355 lokalizacji w całej Polsce. Na liście podstawowej są 173 lokalizacje, a na liście rezerwowej 182.

Dorota Szalacha
Zespół prasowy