Nowy przystanek w Sosnowcu zapewni lepszy dostęp do pociągów. Start prac

Demontaż sieci trakcyjnej w miejscu, w którym powstanie nowy przystanek Sosnowiec Jęzor Południowy, fot. Paweł Szwalek

Nowy przystanek Sosnowiec Jęzor Południowy powstanie na linii kolejowej Katowice – Kraków (nr 134). Wybudowane zostaną dwa perony jednokrawędziowe na nasypie, między ul. Orląt Lwowskich (DW 79) a drogą S1. Część peronów będzie znajdować się na przęsłach wzdłuż wiaduktu kolejowego nad drogą DW 79. Przewidziano wiaty, ławki i oświetlenie LED. Informację zapewnią gabloty z rozkładem jazdy, zegary i wyświetlacze z danymi o pociągach. Przystanek będzie w pełni dostosowany do potrzeb osób mających trudności z poruszaniem się. Komunikację ułatwią schody oraz pochylnia i winda. Wypukła faktura ścieżek naprowadzających na antypoślizgowej nawierzchni pomoże w dojściu na pociąg niewidomym pasażerom. Zachętą do ekologicznych podróży – łączenia kolei i rowerów – będą stojaki w obrębie przystanku. Bezpieczeństwo zapewni monitoring.

Do 6 sierpnia prace będą realizowane przy jednym torze. W tym czasie ruch pociągów odbywa się po sąsiednim torze, co zostało zaplanowane w rozkładzie jazdy. Potem prace przeniosą się na drugi tor. Obecnie wykonawca rozpoczął prace od zdjęcia sieci trakcyjnej.

Dzięki realizacji zadania, mieszkańcy Sosnowca i Jaworzna zyskają lepsze warunki podróży do Katowic, Mysłowic i Krakowa oraz większy dostęp do pociągów. Nowy obiekt zapewni mieszkańcom dojazd m.in. do dużego centrum handlowego. Z możliwości podróży pociągiem skorzystają także pasażerowie z ograniczoną możliwością poruszania się. Zadanie jest realizowane przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach „Rządowego programu budowy lub modernizacji przystanków kolejowych na lata 2021 – 2025”. Wartość inwestycji to prawie 17 mln zł netto. Zakończenie prac zaplanowano w IV kwartale 2024 r.

Katarzyna Głowacka
Zespół prasowy