28.03.2015

Zmiana czasu na sieci kolejowej

W nocy z 28 na 29 marca nastąpi zmiana czasu z zimowego na letni. Przesunięcie wskazówek zegarów o godzinę do przodu, z 02:00 na 03:00, nie wpłynie na rozkład jazdy pociągów.

Należy uwzględnić zmianę czasu w połączeniach nocnych z 28/29. Przesunięcie wskazówek o godzinę sprawi, że pociągi przyjadą później w stosunku do „starego czasu”.

Rozkład jazdy pociągów dostępny jest na stronie przewoźnika www.intercity.pl, w punktach informacyjnych, na dworcach oraz u konduktorów w pociągach. Informację można również uzyskać na Infolinii 19 757.

Zmiana czasu środkowoeuropejskiego (zimowego) na czas letni środkowoeuropejski (letni) wprowadzana jest w krajach Unii Europejskiej w ostatnią niedzielę marca (podstawa: Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 5 stycznia 2012 r.). Polega ona na zmianie wskazań zegarów z godziny 2.00 na godzinę 3.00, która będzie godziną początkową czasu letniego środkowoeuropejskiego.

Mirosław Siemieniec

Zmiana czasu na sieci kolejowej