Tablica z rozkładem jazdy na stacji Warszawa Wschodnia
27.03.2021

Zmiana czasu a podróż pociągiem

W nocy z 27 na 28 marca nastąpi zmiana czasu zimowego na letni. O godzinie 02:00 wskazówki zegarów zostaną przesunięte na 03:00. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. są w gotowości do sprawnego prowadzenia ruchu pociągów podczas zmiany czasu.

Z soboty na niedzielę czas zimowy zmieniony zostanie na letni. Wskazówki zegarów zostaną przesunięte o godzinę do przodu. Zmiana czasu została uwzględniona w rozkładzie jazdy. Niektóre pociągi wyjadą w trasę według czasu zimowego, a dojadą do celu już według czasu letniego. Pociągi będą na stacjach docelowych zgodnie z rozkładem.

Podczas zmiany czasu w trasie będą pociągi przewoźników: PKP Intercity, Polregio, Kolei Mazowieckich, Kolei Małopolskich, PKP SKM w Trójmieście i Kolei Wielkopolskich. Wśród nich jest skład IC Karkonosze relacji Jelenia Góra - Białystok, który w noc przejściową przyjedzie na stację Zduńska Wola o godz. 1:59 czasu zimowego, a po 2 minutach postoju wyjedzie z niej o godz. 3:01 czasu letniego.

Warto sprawdzić rozkład przed podróżą

Dokładne godziny kursowania pociągów w najbliższy weekend dostępne są m.in. na stronach przewoźników oraz portalpasazera.pl. Warto sprawdzić rozkład jazdy pociągów przed podróżą.

Zmiany czasu letniego i zimowego regulowane są rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dn. 3 listopada 2016 r. w sprawie wprowadzenia i odwołania czasu letniego środkowoeuropejskiego w latach 2017-2021.

Mirosław Siemieniec
rzecznik prasowy