28.08.2008

Zamierzenia inwestycyjne Oddziału Regionalnego PLK w Poznaniu

W dniu 27 sierpnia 2008 r. w Poznaniu, w siedzibie Oddziału Regionalnego, odbyło się kolejne spotkanie z cyklu śniadań prasowych organizowanych przez Zespół ds. Euro 2012 PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. wspólnie z oddziałami regionalnymi spółki.Tematem spotkania było przedstawienie zamierzeń inwestycyjnych Oddziału Regionalnego w Poznaniu PKP PLK S.A. na lata 2008 – 2012.
Na śniadaniu prasowym z dziennikarzami spotkali się przedstawiciele kierownictwa oddziału – z-ca naczelnego dyrektora ds. ekonomiczno-finansowych, Janusz Błachut i z-ca naczelnego dyrektora ds. projektów inwestycyjnych, Grzegorz Siewiera, naczelnicy wydziałów i kierownicy kontraktów, przedstawiciele Zespołu ds. EURO 2012 i Biura Promocji PKP PLK S.A.
Prezentacja dotyczyła robót realizowanych obecnie w Poznańskim Węźle Kolejowym oraz na obszarze działania IR Poznań, przedstawiono również inwestycje zaplanowane pod kątem EURO 2012, w tym połączenie Poznania z Warszawą i Wrocławiem i modernizację stacji Poznań Główny. Omówione zostały plany inwestycyjne do roku 2015, m.in. przygotowywane wspólnie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego,a współfinansowane
z Regionalnego Programu Operacyjnego. Szczególnie ciepło przyjęto layout promujący inwestycje kolejowe na EURO 2012.
Spotkanie cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem ze strony mediów. Obecni byli reporterzy z TVP 3 – Teleskop, Wielkopolskiej Telewizji Kablowej, z radia "Merkury", "Eska", RMI FM, TOK FM, EMAUS, dziennikarze Gazety Wyborczej Poznań, Polska Głos Wielkopolski, Polskiej Gazety Transportowej, Polskiej Agencji Prasowej Poznań.
  •  zobacz reportaż wyemitowany przez TVP Pozań
Kazimierz Peryt