17.08.2016

Wygodniej na ponad 20 stacjach i przystankach w 4 województwach

Ponad 760 tysięcy złotych przeznaczyły PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. na montaż 26 nowych wiat na stacjach i przystankach w województwie zachodniopomorskim, pomorskim, wielkopolskim i lubuskim. Z nowych wiat pasażerowie skorzystają jeszcze w tym roku.

We wrześniu rozpocznie się montaż nowych wiat peronowych na 24 stacjach i przystankach w woj. zachodniopomorskim, pomorskim, wielkopolskim i lubuskim.

Wiaty będą montowane na miejscu z gotowych elementów, co przyśpieszy cały proces. Wyposażone zostaną w ławki oraz poręcz do odpoczynku na stojąco. Pod zadaszeniem zapewniona będzie wolna przestrzeń dla wózków inwalidzkich i dziecięcych. Wiaty zapewnią dobrą ochronę przed deszczem i wiatrem, co poprawi komfort podróży.

Polskie Linie Kolejowe w woj. zachodniopomorskim postawią wiaty na 13 stacjach i przystankach w Wałczu, Daszewie, Ustroniu Morskim, Worowie, Morzycy, Gogolewie, Ulikowie, Trąbkach, Szczecinie Gumieńce, Mokrzycy Wielkiej, Świnoujściu Przytór, Nowogardzie i Troszynie.

W woj. pomorskim wiaty będą zamontowane na 4 przystankach; w Człuchowie, Czarne, Domisławiu i Biskupnicach. W woj. wielkopolskim na 6 stacjach, w następujących miejscowościach: Białośliwie, Jastrowie, Piła Podlasie, Wyrzysk Osiek, Złotów i Kaczory.

W woj. lubuskim wiata zostanie postawiona w Mierzęcinie Strzeleckim.

Wiaty wykona i zamontuje firma Vivenge Sp. z o.o. z Siedlec, za ponad  760 tys. zł. Montaż wiat nie utrudni pasażerom dostęp do peronów. Roboty zakończą się pod koniec listopada tego roku.

Zbigniew Wolny
Zespół prasowy
zbigniew.wolny@plk-sa.pl
T: +48 600 084 749