13.09.2013

Tańszy dostęp do torów. Średnia stawka sieciowa od przyszłego roku niższa o 20%. Przez kolejne trzy lata stawka nie będzie rosła

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. proponują obniżkę opłaty za dostęp do torów od grudnia 2013 roku. Ta bezprecedensowa w historii transportu kolejowego w Polsce decyzja korzystnie wpłynie na ofertę dla pasażerów, kondycję finansową przewoźników oraz poprawi konkurencyjność branży.

13 września 2013 roku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły plany redukcji stawek dostępu do torów dla przewoźników pasażerskich i towarowych. Średnia stawka sieciowa spadnie o 20,4%.

- Decyzja o obniżce stawek to bardzo dobra informacja dla rynku. To poważny impuls dla rozwoju rynku przewozów kolejowych. Przy okazji usuwamy niezgodność z prawem unijnym. Wszystkim nam zależy na rozwoju rynku przewozów pasażerskich i towarowych. Transport kolejowy powinien być coraz bardziej konkurencyjny. Co ważne, propozycja PKP PLK daje perspektywę stabilności dla rynku na najbliższe 4 lata – mówi Remigiusz Paszkiewicz prezes zarządu PKP PLK S.A.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. mają zawarte umowy z ponad 70 przewoźnikami pasażerskimi i towarowymi. Dziennie uruchamianych jest blisko 6 500 pociągów. Skutkiem decyzji o obniżce poziomu stawek powinny być m.in. poprawa sytuacji przewoźników, a w konsekwencji ich klientów, wzrost popytu na usługi transportowe, poprawa relacji między transportem drogowym i kolejowym i przeniesienie części ruchu towarowego z dróg na kolej oraz poprawa bezpieczeństwa transportu i ograniczenie liczby wypadków.

Obniżenie stawek było intencją rządu i PKP PLK. Ma ona na celu rozwój ruchu kolejowego w Polsce. To także wypełnienie wyroku Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości.

Szczegółowy cennik w ciągu najbliższych dni zostanie przekazany do Urzędu Transportu Kolejowego.

Informacje dla mediów
Mirosław Siemieniec