28.01.2015

Szybciej na trasie Katowice - Gliwice

Pociągi kursujące pomiędzy Katowicami a Gliwicami jadą szybciej o 40 km/h dzięki rewitalizacji odcinka Chorzów Batory - Gliwice. Inwestycja PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. za 40 mln zł już skróciła czas przejazdu i podniosła poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym.

Efektem rewitalizacji jest szybszy przejazd między Chorzowem Batorym a Gliwicami na trasie do Katowic. Pociągi przyśpieszyły z 60 km/h do 100 km/h. W ramach rewitalizacji PKP Polskie Linie Kolejowe wymieniły ponad 14 km torów, sieć trakcyjną oraz urządzenia sterowania ruchem kolejowym.

Poprawiła się obsługa podróżnych. Przebudowane zostały perony i przejścia pod torami na przystanku osobowym Ruda Śląska oraz stacji Ruda Śląska Chebzie. Na peronach wymieniono nawierzchnię, są nowe wiaty i ławki, a także oświetlenie oraz nagłośnienie. Rewitalizacja objęła również niezbędne do sprawnego prowadzenia ruchu obiekty inżynieryjne m.in. 5 wiaduktów oraz 1 most. Koszt wszystkich prac to ok. 40 mln zł.

Zakończenie inwestycji na odcinku Katowice – Gliwice planowane jest do grudnia 2015 r.

Przed rewitalizacją podróż pociągiem osobowym na trasie Katowice - Gliwice trwała 40 min. Po zakończeniu wszystkich prac skróci się do około 30 minut.

Polskie Linie Kolejowe zmodernizowały wcześniej perony na stacji Zabrze, a obecnie rozpoczną się prace na stacji Gliwice.

Zakres rewitalizacji na odcinku Zabrze – Ruda Śląska Chebzie w liczbach:
- 14 km torów,
- 2 perony,
- 1 przejazd kolejowo-drogowy,
- 17 obiektów inżynieryjnych,
- 6 rozjazdów,
- 24 urządzenia elektrycznego ogrzewania rozjazdów.

Jacek Karniewski
Zespół prasowy