24.01.2014

Sieć kolejowa patrolowana

Pociągi dalekobieżne na trasie Łódź Kaliska – Ostrów Wielkopolski od godz. 6.30 mogą jeździć bez przeciągania lokomotywami spalinowymi. W nocy służby techniczne usunęły lód z sieci trakcyjnej.

Polskie Linie Kolejowe w nocy z czwartku na piątek 24 stycznia zaangażowały do utrzymania sieci 120 pojazdów, w tym 45 lokomotyw osłonowych i 76 pociągów sieciowych. Wczoraj zlikwidowano oblodzenie sieci trakcyjnej na całej linii kolejowej nr 272 od Kępna przez Ostrów Wlk. do Poznania oraz na odcinku linii kolejowej nr 281 od Krotoszyna do Jarocina. Dzięki pracom PKP Energetyka na trasy wrócą pociągi elektryczne (zobacz zdjęcia).

Przejezdność sieci trakcyjnej w najtrudniejszych miejscach m.in. woj. mazowieckim i warmińsko-mazurskim utrzymały lokomotywy patrolowe, które przejechały 500 km tras. Lokomotywy spalinowe wykorzystywane są w okolicach Ostrowa Wielkopolskiego.

Od północy do godziny 6.00 w całym kraju odnotowano 5 utrudnień związanych z oblodzeniem sieci trakcyjnej. Uruchomiono ponad 650 pociągów. Nie ma przerw w ruchu. Całą dobę sytuację monitoruje sztab pracowników zarządcy infrastruktury i przewoźników.

W rejonie Ostrowa Wielkopolskiego, aby maksymalnie ograniczyć utrudnienia w podróży do przejazdu pociągów dalekobieżnych wykorzystywane są lokomotywy spalinowe. Zmienioną trasę przygotowano dla 6 pociągów dalekobieżnych: Kraków Gł. – Świnoujście i Kraków Świnoujście (Uznam), Wrocław Gł. - Gdynia Gł. i Gdynia Gł. – Wroclaw (Rozewie), Szczecin Gł. – Przemyśl i Przemyśl – Szczecin Gł.(Przemyślanin). Zmiana nie powoduje wydłużenia czasu przejazdu. Dziś w porozumieniu z przewoźnikiem planowane jest odwołanie 5 pociągów regionalnych.

Zimowym utrzymaniem PLK obejmuje ok. 19 tys. km linii kolejowych, 42 tys. rozjazdów, 26 tys. mostów i wiaduktów, 16 tys. przejazdów kolejowo-drogowych, 18 tys. budynków oraz perony. W związku z tym, do prowadzenia działań w sezonie zimowym przewidziano w zależności od warunków nawet 16 tys. osób. Zarządca infrastruktury dysponuje 166 maszynami do odśnieżania torów i rozjazdów, w tym 16 zespołami odśnieżnymi, 84 pługami i 66 odśnieżarkami.

Mirosław Siemieniec

W związku z warunkami pogodowymi i możliwościami wystąpienia utrudnień w ruchu kolejowym, podajemy źródła gdzie znaleźć można informacje dotyczące aktualnej sytuacji:

Informacje o sytuacji w ruchu kolejowym:

Informacje o punktualności pociągów (maja one charakter orientacyjny):

Aplikacje mobilne:
W ramach Grupy PKP funkcjonują trzy aplikacje mobilne związane z wyszukiwaniem połączeń kolejowych

Sieć kolejowa patrolowana - 24.01

Sieć kolejowa przejezdna - 23.01

Mniej utrudnień na kolejowych trasach - 22.01

Pociągi jeżdżą bez większych utrudnień - 22.01

Spokojna noc na kolei - 22.01

Coraz mniej opóźnionych pociągów - 21.01