30.04.2010

Rusza rozbudowa obszaru Lokalnego Centrum Sterowania ruchem kolejowym w Gdyni

29 kwietnia 2010r. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły postępowanie przetargowe na wykonanie robót budowlanych w obszarze LCS Gdynia.

Przedmiot zamówienia został podzielony na dwie części:

1. LOT A - modernizacja układów torowych wraz z modernizacją podtorza, odwodnienia
    i infrastrukturą przytorową na stacjach: Sopot, Gdynia Orłowo, Gdynia Główna, Gdynia Chylonia.
  2. LOT B -  modernizacja torów wraz z modernizacją podtorza, odwodnienia i infrastrukturą przytorową na następujących szlakach: Gdańsk Oliwa – Sopot (1,4 km), Sopot – Gdynia Orłowo (2,7 km), Gdynia Orłowo – Gdynia Główna (3,7 km), Gdynia Główna – Gdynia Chylonia (2,4km) oraz modernizacja infrastruktury przytorowej na szlaku Gdańsk Oliwa
    – Sopot (150 m).

Realizacja prac na szlakach i stacjach obejmie:

• modernizację nawierzchni przejazdu kat. A w Gdyni Chyloni
  • ułożenie kabla światłowodowego
  • całkowitą wymianę sieci trakcyjnej
  • zamontowanie urządzenia do elektrycznego ogrzewania rozjazdów
  • budowę urządzeń ochrony akustycznej (ekrany).

Przeprowadzona będzie również modernizacja peronów na stacjach Sopot, Gdynia Orłowo, Gdynia Główna, Gdynia Chylonia wraz z ich wyposażeniem (wiaty, zejścia, mała architektura, informacja dla podróżnych) oraz obiektów inżynieryjnych (mosty, wiadukty kolejowe, przepusty, mury oporowe, przejścia podziemne dla pieszych).

Modernizowane odcinki LCS Gdynia będą wyposażone w urządzenia sterowania ruchem kolejowym. Przebudowane zostaną budynki nastawni na stacjach Sopot i Gdynia Orłowo.

Otwarcie ofert nastąpi w dniu 02.07.2010r.

Modernizacja Lokalnego Centrum Sterowania Ruchem Kolejowym w Gdyni to kolejny etap przebudowy ponad 350 kilometrowej linii kolejowej E-65 łączącej Warszawę z Gdańskiem. Zakończenie zadania planowane jest na rok 2012.

Zadanie jest realizowane w ramach projektu nr 7.1-1.2 „Modernizacja linii kolejowej E 65/ C-E 65 na odcinku Warszawa – Gdynia – obszar LCS Gdańsk, LCS Gdynia”

„Projekt ubiega się o finansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko”

Informacje dla mediów:
Ewa Symonowicz-Ginter