25.06.2013

Ruch na stacji Czechowice Dziedzice wznowiony

Całą noc trwały prace ekip technicznych Polskich Linii Kolejowych, wypompowywana była woda i czyszczone urządzenia sterowania ruchem kolejowym. O godzinie 9.00 włączone zostało zasilanie stacji i  stopniowo przywracane są normalne połączenia w kierunku: Tychy, Bielsko Biała, Oświęcim. Dla pociągów porannych wykorzystano jeszcze zastępczą komunikację autobusową. Sytuację w całym kraju na bieżąco monitoruje Kolejowe Centrum Zarządzania Kryzysowego.

Wczoraj po godz.19 gwałtowna nawałnica przeszła nad Czechowicami Dziedzicami. Woda zalała też stację kolejową. Pasażerom pociągów regionalnych i dalekobieżnych zapewniono przejazd z wykorzystaniem autobusów.

Ulewne deszcze i burze nie powodują dziś dużych utrudnień w ruchu kolejowym. Wszystkie linie są monitorowane. Śledzone są zapowiedzi IMGW. W sytuacjach potencjalnego zagrożenia zwiększana jest obsada pracowników i przygotowany sprzęt.

Na sieci kolejowej rozlokowanych jest kilkadziesiąt pociągów sieciowych do przeglądu i naprawy sieci trakcyjnej oraz 175 zespołów szybkiego usuwania awarii.

Służby techniczne na bieżąco usuwają wodę z zalanych przejść podziemnych m.in. w Warszawie i Poznaniu.

Mirosław Siemieniec
Zespół prasowy