22.09.2010

Relacja z Dni Transportu Publicznego

W dniach 18-19 września, już po raz dziewiąty, PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. uczestniczyła w obchodach Dni Transportu Publicznego, które w tym roku odbywały się w Warszawie na terenie węzła komunikacyjnego Młociny (dzień miejski) i dworca Warszawa Zachodnia (dzień kolejowy).

Podczas „kolejowego dnia” obchodów na zwiedzających czekało mnóstwo atrakcji, a wśród nich m.in.: zwiedzanie nastawni, prezentacja sprzętu specjalistycznego PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. oraz PKP Energetyka S.A., nowoczesnego taboru kolejowego spółek PKP Intercity S.A., Przewozy Regionalne Sp. z o.o. i Szybka Kolej Miejska, zwiedzanie Muzeum Kolejnictwa, prezentacja pojazdów historycznych zorganizowana przez Polskie Stowarzyszenie Miłośników Kolei, pokazy interwencji Straży Ochrony Kolei, a także różnorodne konkursy z nagrodami przeprowadzane na stoiskach spółek kolejowych, w tym konkurs związany z kampanią społeczną Bezpieczny przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!” organizowany na stoisku PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Dodatkową atrakcją dla zwiedzających, zwłaszcza tych najmłodszych, były konkursy organizowane na scenie (m.in.: malowanie najdłuższego pociągu, występy klowna, pokazy baniek mydlanych, malowanie twarzy) oraz „miasteczko dziecięce” z dmuchanym zamkiem-ciuchcią i kolejką elektryczną.

Poniżej przedstawiamy fotorelację z „kolejowego dnia” Dni Transportu Publicznego.