26.09.2011

Przebieg kolei dużych prędkości przez województwo łódzkie

Trwa końcowy – III etap konsultacji przebiegu KDP. 22 września 2011 r. w Łodzi odbyło się spotkanie konsultacyjne dotyczące ostatecznego trasowania projektowanej linii Kolei Dużych Prędkości przez teren województwa Łódzkiego.

IDOM Inżynieria, Architektura i Doradztwo Sp. z o.o., wykonawca Opracowania studium wykonalności dla budowy linii dużych prędkości Warszawa – Łódź – Poznań/Wrocław przedstawił ostateczny przebieg pierwszej polskiej linii dużych prędkości. W trakcie spotkania zaprezentowano 3 warianty przebiegu linii na terenie województwa łódzkiego wraz z aspektami funkcjonalnymi, gdzie głównymi czynnikami była długość linii i czas przejazdu.

Marcin Bugajski wicemarszałek województwa Łódzkiego otwierając spotkanie powiedział, iż przez szereg lat łódzki węzeł kolejowy był pomijany w programach inwestycyjnych, natomiast obecnie jest on ogromnym placem budowy. Przebiegająca przez jego serce linia kolei dużych prędkości będzie swoistą „wisienką na torcie" i uczyni region jednym z najlepiej skomunikowanych w kraju.

Dyrektor Centrum Kolei Dużych Prędkości Ciemny dodał, że podczas trasowania starano się przewidzieć wszystkie aspekty oddziaływania związane z budową nowej i późniejszym funkcjonowaniem linii tak, aby zminimalizować ich wpływy już na etapie projektowania.

Spotkania konsultacyjne to ważny etap w przygotowaniu projektu oraz szansa na poznanie opinii władz i mieszkańców. Decyzja dotyczącą trasowania ostatecznego zapadnie jeszcze w tym roku po uzgodnieniu i przeanalizowaniu trzech wariantów z których jeden zostanie zarekomendowany przez wykonawcę.

Informacje dla mediów

Robert Kuczyński

Dyrektor projektu

ds. komunikacji i planowania strategicznego

Centrum Kolei Dużych Prędkości

tel. + 48 22 473 24 42

r.kuczynski@plk-sa.pl

Projekt 7.1-26 „Przygotowanie budowy linii dużych prędkości" ubiega się o współfinansowanie ze środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.