23.05.2013

Podróżni oglądają wakacyjny rozkład jazdy

Ważne od 9 czerwca do 1 września br. rozkłady jazdy pociągów już od niedzieli 19 maja są dostępne dla podróżnych na stacjach, przystankach oraz w Internecie.

Zgodnie z przepisami na 21 dni przed korektą rozkładu jazdy, plakaty z informacją o kursowaniu pociągów pasażerskich są ogólnie dostępne. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. poprawiły ich czytelność. Wprowadzone są tez nowe narzędzia, umożliwiające pokazanie dodatkowych informacji o pociągach.

Prezentacja pociągów wielorelacyjnych na plakatach uwzględnia informacje o ich podziale, połączeniu i wymianie wagonów. Zastosowaną wersję PLK ustaliły wcześniej w ankiecie skierowanej do klientów. Na plakatach możliwe jest również zamieszczenie przez przewoźników krótkich ,30-znakowych uwag oraz informacji o usługach i kategorii handlowej pociągu wraz z prezentacją ich zmian na trasie.

Rozkłady można przeglądać m.in. za pośrednictwem strony internetowej PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. w specjalnej zakładce "plakatowy rozkład jazdy". Stąd każdy może samodzielnie wydrukować rozkład z dowolnego przystanku na sieci kolejowej zarządzanej przez PLK.

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. od listopada 2012 r. rozwiesza plakaty o rozkładzie jazdy pociągów pasażerskich zgodnie z zapisem ustawy z 28 marca 2003 r. o transporcie kolejowym (Dz. U. z 2007 r., nr 16, poz. 94 z późn. zm.).

Informacje dla prasy:
Mirosław Siemieniec
PKP Polskie  Linie Kolejowe S.A.
e-mail: miroslaw.siemieniec@plk-sa.pl
tel.+48 22 473 30 02