16.11.2015

PLK zamontowała prawie 1200 stojaków rowerowych. Będą kolejne

Tylko w tym roku prawie 1200 stojaków w 281 miejscach ustawiły PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. Zarządca infrastruktury podsumował realizacje projektu i wspólnie z rowerzystami już planuje kolejne lokalizacje na nowy sezon. Każdy może wskazać przystanek lub stację, na której chce umieścić stojak.

W okolicach Warszawy PLK zamontowała 140 stojaków w 12 lokalizacjach, m.in. na stacjach: Warszawa Choszczówka, Warszawa Falenica czy Brody Warszawskie. Na terenie Wielkopolski cykliści mogą korzystać z ok. 140 stojaków w ponad 15 lokalizacjach (to m.in. Oborniki Wielkopolskie, Słupca czy Wronki), a na Dolnym Śląsku do dyspozycji rowerzystów jest 110 stojaków w 30 lokalizacjach. Od początku tego roku PLK zamontowały w sumie 1189 stojaków rowerowych na 281 stacjach i przystankach kolejowych.

Wygoda dla pasażerów – cyklistów

Stojaki rowerowe to ułatwienie dla tych pasażerów kolei, którzy na co dzień nie chcą rezygnować z jazdy na jednośladzie. Zarządca infrastruktury wspólnie z przewoźnikami udowadniają, że pociąg i rower to dwa przyjazne i w pełni kompatybilne środki transportu. Na stację można przyjechać rowerem i wsiąść z nim do pociągu lub zostawić jednoślad w pobliżu stacji, by dalej kontynuować wygodnie podróż pociągiem.

Stojak wygodny i bezpieczny

Montowane stojaki mają kształt, który pozwala przypiąć bezpiecznie cały pojazd, w dowolnym miejscu ramy oraz najlepiej zabezpiecza rower przed kradzieżą. Stojaki rowerowe montowane są zwykle jak najbliżej peronów stacji i w miejscach oświetlonych, co dodatkowo zwiększa wygodę i bezpieczeństwo jednośladu.

Pozytywne opinie i kolejne plany

Zarządca infrastruktury już planuje nowe lokalizacje stojaków rowerowych. Od połowy października poprzez oficjalny fanpage PLK na jednym z portali społecznościowych każdy może zgłosić gdzie jego zdaniem powinien zostać zamontowany stojak dla roweru.

Przez miesiąc ankietę zobaczyło ponad 110 tys. osób, komentowano ją 160 razy i 68 razy przesłano dalej. Nowe miejsca na stojaki polecają nie tylko rowerzyści oraz stowarzyszenia cyklistów. W tym roku do ich licznych wpisów po raz pierwszy dołączyły samorządy.

PLK przeanalizuje wszystkie propozycje. Na początku roku podane będą lokalizacje i liczba nowych stojaków. Ich montaż planujemy przed nowym sezonem rowerowym.

Trochę historii

Pierwsze stojaki PLK postawiły w 2014 roku w ponad 400 lokalizacjach w całej Polsce. W tym roku, z wykorzystaniem wyników ankiety, zamontowano kolejne stojaki w 281 miejscach. Ile będzie w przyszłym roku? Do tej pory zgłoszono 120 nowych lokalizacji na stacjach i przystankach kolejowych w całej Polsce. Profil PLK na Facebooku wciąż czeka na kolejne zgłoszenia.

Joanna Kubiak
Zespół prasowy