07.10.2019

PLK wobec publikacji dotyczących dojazdu pociągów do stacji Warszawa Lotnisko Chopina

Nieprawdą jest, że zmniejszy się liczba pociągów, którymi można dojechać do lotniska Warszawa Okęcie, na stację Warszawa Lotnisko Chopina. Będą dodatkowe połączenia – łącznie 156 pociągów. Zwiększają się możliwości podróżowania koleją w Warszawie i aglomeracji.

W obecnym rozkładzie jazdy kursuje do i z lotniska Warszawa Okęcie 36 pociągów Kolei Mazowieckich oraz 108 pociągów SKM Warszawa. Czyli dojazd zapewniają 144 pociągi.

W nowym rozkładzie zaplanowano 36 pociągów Kolei Mazowieckich oraz 108 pociągów SKM Warszawa, a dodatkowo będzie 12 pociągów PKP InterCity. Podróżni będą mogli dojechać do Okęcia łącznie 156 pociągami.

Inwestycje realizowane przez PKP Polskie Linie Kolejowe na terenie Warszawy i aglomeracji, zwiększają możliwości podróży w obszarze stolicy, okolicznych powiatów, województw i pozytywnie wpływają na podróże międzyregionalne. Z efektów inwestycji Krajowego Programu Kolejowego mieszkańcy Warszawy i podróżujący przez stolicę, mogą już korzystać m.in. na linii obwodowej. Nowy przystanek Warszawa Powązki ułatwi komunikacje w Warszawie od listopada. Istotne znaczenie dla zwieszenia możliwości podróży kolejami przez stolice miała także przebudowa kolejowego Mostu Gdańskiego.

Mirosław Siemieniec