Stacja Węgliniec
21.01.2021

Na stacji Węgliniec nowe perony ułatwią podróże

Podróżni wygodniej będą wsiadać do pociągów. Łatwiejszy będzie dostęp do stacji. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. do końca roku przebudują perony stacji Węgliniec w ramach umowy wartej 5,5 mln zł. Finansowanie zapewniają środki budżetowe.

Wyższe i wygodniejsze perony ułatwią pasażerom dostęp do pociągów. Nowe oświetlenie podniesie poziom bezpieczeństwo w rejonie stacji. Konstrukcja kładki nad torami, prowadzącej do budynku dworca, przejdzie renowację. Nowa, wybudowana pochylnia z kładki na teren ul. Kolejowej ułatwi dostęp do stacji. Na kładce będzie nowe oświetlenie.

Dwa perony stacji Węgliniec /nr 1 i nr 3/ będą przebudowane i wyższe. Łatwiejsze będzie wsiadanie i wysiadanie z pociągów. Na peronach nr 2 i nr 4 wykonane zostaną zejścia, a odnowiony peron nr 6 będzie miał dojście z peronu nr 3.

Stacja będzie przygotowana do montażu systemu informacji pasażerskiej. Na peronach wykonana zostanie kanalizacja dla przyszłej instalacji systemu i monitoringu.

W styczniu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. podpisały umowę dla zadania pn. „Przebudowa stacji Węgliniec” w ramach projektu „Przebudowa infrastruktury obsługi podróżnych na stacjach i przystankach”.

Sąsiedztwo historycznych obiektów, budynków dworca i wiat peronowych, wymaga by prace uwzględniały wymagania konserwatora zabytków.

Wartość umowy wynosi ok. 5,5 mln zł (netto). Inwestycja jest finansowana ze środków budżetowych.

Rozpoczęcie prac budowalnych planowane jest w drugim kwartale br. – poprzedzi projektowanie. Zakończenie robót przewidziane jest do końca roku.

Prace łączą się z przedsięwzięciem PKP S.A. obejmującym budynek dworca.

Więcej: https://www.pkp.pl/pl/pkp-aktualnosci/2842-niebawem-ruszy-przebudowa-dworca-kolejowego-wegliniec

Mirosław Siemieniec
rzecznik prasowy