25.04.2013

Modernizacja stacji Katowice na ostatniej prostej

Wykonawca prowadzi końcowe prace konstrukcyjne związane z budową zadaszenia. Szkielet konstrukcji pokrywanej panelami z tworzywa sztucznego jest już gotowy. Do wykonania pozostały jeszcze roboty związane z wyposażeniem peronu w małą architekturę - metalowe ławki i kosze na śmieci oraz tablice informacyjne. Tak jak na pozostałych i na tym peronie będą zamontowane cztery wyświetlacze elektroniczne i megafony.

Schody ruchome i windy

Na każdy z czterech peronów z środkowego korytarza wiodącego z budynku dworca będą prowadziły dwa ciągi schodów ruchomych, które są już w fazie rozruchu i testów. Dodatkowo na perony można wjechać windą.

Koniec prac w sierpniu

Z w pełni odnowionego peronu 4 zakrytego halą pasażerowie, skorzystają w połowie maja 2013. Wówczas do użytku oddane zostaną także schody ruchome na perony 2, 3 i 4. Ostatnim etapem modernizacji stacji Katowice będzie budowa zadaszenia na peronie nr 1 i połączenie go z zadaszeniem peronu 2. Termin zakończenia inwestycji planowany jest do końca sierpnia 2013 roku.

Dodatkowe informacje:
Centrum Realizacji Inwestycji - Oddział Południowy