25.06.2012

Modernizacja sieci trakcyjnej na Centralnej Magistrali Kolejowej

20 czerwca 2012 r. w Lublinie podpisano umowę pomiędzy PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. a spółką PKP Energetyka S.A., wykonawcą wybranym w trybie przetargu nieograniczonego, na modernizację sieci trakcyjnej na odcinku Szeligi – Idzikowice nad torem nr 1 i 2 linii kolejowej nr 4 (Centralna Magistrala Kolejowa)  Grodzisk Mazowiecki – Zawiercie.

Wartość netto podpisanej umowy przez PKP Energetyka S.A. wynosi  65 890 000,00 PLN.
Zakres umowy przewiduje  opracowanie dokumentacji  oraz wykonanie modernizacji sieci trakcyjnej na 55 – kilometrowym odcinku Szeligi - Idzikowice (od km 24,023 do km 79,309 nad dwoma torami).
Centralna Magistrala Kolejowa łączy dwie największe aglomeracje południowej Polski (Katowice i Kraków) z Warszawą, po której pociągi ekspresowe obecnie jeżdżą z prędkością maksymalną 160 km/h. Plany modernizacyjne CMK przewidują wprowadzenie prędkości 200 km/h i w związku z tym konieczne jest zmodernizowanie sieci trakcyjnej przystosowanej do prowadzenia ruchu z tą  prędkością w systemie zasilania prądem stałym o napięciu 3000 woltów.
Modernizacja sieci trakcyjnej na  Centralnej Magistrali Kolejowej skróci czas przejazdu pomiędzy Warszawą a Krakowem i Katowicami.
Realizacja zawartej umowy przewidziana jest do  5 czerwca  2013 roku.
Inwestycja finansowana jest ze środków budżetu państwa.

Informacje dla mediów:
Maciej Dutkiewicz