16.11.2011

Międzynarodowy Związek Kolei – UIC popiera projekt budowy kolei dużych prędkości w Polsce

W dniach 14 - 15 listopada br. odbyły się: posiedzenie Komitetu Naukowego Światowego Kongresu Kolei Dużych Prędkości zaplanowanego na 2012 r. w Filadelfii (USA) oraz plenarne posiedzenie Komitetu Kolei Dużych Prędkości UIC. Obecni na spotkaniach przedstawiciele UIC i firm kolejowych z całego świata pozytywnie oceniają program budowy Kolei Dużych Prędkości w Polsce.

Powstanie Kolei Dużych Prędkości jest nie tylko potrzebne w wewnętrznym układzie transportowym Polski, ale wręcz niezbędne dla spójności transportowej Europy – powiedział Ignacio Barrón dyrektor ds. Kolei Dużych Prędkości UIC.

Organizacja tego spotkania w Polsce jest wyrazem uznania i poparcia dla realizowanego przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. projektu – dodał Michel Lebeuf z Kolei Francuskich (SNCF).

Przygotowując nasz projekt, bierzemy pod uwagę sprawdzone rozwiązania zagraniczne oparte
na wieloletnim doświadczeniu w budowie i eksploatacji Kolei Dużych Prędkości w Europie
i na świecie. Adaptacja tych rozwiązań w warunkach polskich da silny impuls do rozwoju technicznego i ekonomicznego rodzimej branży kolejowej, przyczyniając się znacząco
do podniesienia kwalifikacji zawodowych kadry naukowo - technicznej i menedżerskiej - stwierdził Marek Pawlik wiceprezes zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.

Podsumowaniem  trzydniowego spotkania było seminarium zatytułowane „Koleje dużych prędkości – szansą dla Polski i Europy Centralnej" zorganizowane 16 listopada. W trakcie trzech sesji tematycznych poświęconych rozwojowi systemów KDP na świecie, intermodalności i przewozom KDP oraz technologiom planowanym dla KDP w Polsce, dyskutowali praktycy i naukowcy z całego świata. Swoje doświadczenia zaprezentowali przedstawiciele Japonii, Francji, Hiszpanii, Włoch i Niemiec, czyli krajów, w których od lat funkcjonują rozwinięte koleje high speed.

W części panelu technicznego PKP Intercity przedstawiła przygotowania spółki do planowanego
od przyszłego roku wdrożenia jazdy z prędkością 200 km/h na Centralnej Magistrali Kolejowej
oraz aktualny stan realizacji zakupu pociągów zespołowych typu New Pendolino, które od 2014 roku pomiędzy Warszawą a Krakowem i Katowicami będą jeździły do 220 km/h.

Informacje dla mediów

Małgorzata Sitkowska

Rzecznik Prasowy

PKP Intercity

m.sitkowska@intercity.pl

Robert Kuczyński

Dyrektor projektu

ds. komunikacji i planowania strategicznego

Centrum Kolei Dużych Prędkości

tel. + 48 22 473 24 42

r.kuczynski@plk-sa.pl

Projekt 7.1-26 „Przygotowanie budowy linii dużych prędkości" ubiega się o współfinansowanie
ze środków Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.