08.06.2012

Meczowa gotowość linii kolejowych

Dzisiaj 8 czerwca Polskie Linie Kolejowe zapewniły 175 zespołów szybkiego usuwania awarii i 25 specjalnych pociągów ratownictwa kolejowego.

W pełnej gotowości na sieci kolejowej w Polsce jest ponadto 35 lokomotyw spalinowych i elektrycznych. W dyspozycji czeka również 86 pociągów sieciowych niezbędnych przy usuwaniu ewentualnych awarii sieci trakcji elektrycznej.

Tereny i obiekty kolejowe zabezpieczają funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei według szczegółowo określonych lokalizacji. Wykorzystują m.in. 53 nowe samochody terenowe. Rozlokowali także 9 pojazdów Mobilnego Centrum Monitoringu. Zapewniona jest stała współpraca SOK ze służbami zaangażowanymi w zabezpieczenie turnieju.

Wszystkie trasy, którymi podróżują kibice są dodatkowo monitorowane. Pociągi z kibicami, zgodnie z rozkładem jazdy maja terminowo dotrzeć do celu. Priorytetem w czasie trwania Euro 2012 są pociągi w relacjach pomiędzy miastami gospodarzami, zarówno rozkładowe, jak i uruchamiane indywidualnie oraz pociągi międzynarodowe.

Sytuację przewozową na sieci koordynuje Kolejowe Centrum Zarzadzania Kryzysowego PKP Polskich Linii Kolejowych oraz Regionalne Zespoły Zarzadzania Kryzysowego.

Mirosław Siemieniec