Most nad Serafą, przy przystanku kolejowym Kraków Złocień, widok z lotu ptaka, fot. Piotr Hamarnik
23.04.2021

Kraków Złocień - nowy przystanek kolejowy i most nad rzeką Serafą

Kończą się prace przy moście kolejowym nad rzeką Serafą, obok budowanego przystanku Kraków Złocień na trasie Podłęże – Kraków Główny. Dzięki nowej przeprawie, poza zwiększeniem możliwości kolei, sprawniejsza będzie komunikacja drogowa. Inwestycja realizowana jest przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. z udziałem środków unijnych w ramach instrumentu CEF „Łącząc Europę”.

W kwietniu zakończyła się budowa mostu kolejowego nad rzeką Serafą, położonego obok nowobudowanego przystanku Kraków Złocień. Pod mostem, dzięki korekcie koryta rzeki, zbudowano ulicę i chodnik. Dla mieszkańców oznacza to bezkolizyjny przejazd oraz przejście pod torami. Po wykonaniu prac drogowych przez samorząd będzie nowe, dodatkowe połączenie drogowe, które ułatwi komunikację na osiedlu Złocień. Wybudowany przez kolej układ drogowy obok przystanku już pozwala na korzystanie z odcinka nowej ulicy i chodnika. Teren został oświetlony.

– Nowy przystanek Kraków Złocień istotnie poprawi dostęp do kolei w obszarze miasta. Modernizacja linii kolejowej między Krakowem a Rudzicami to korzystne zmiany i zwiększenie atrakcyjności kolei w podróżach aglomeracyjnych, regionalnych i dalekobieżnych. Kolej staje się bezpieczniejsza i dostępniejsza – powiedział Maciej Michałowski, dyrektor biura ministra infrastruktury Andrzeja Adamczyka.

Dzięki inwestycji zapewniony będzie sprawny przejazd pociągów odcinkiem międzynarodowej trasy E30 łączącej m.in. Przemyśl – Kraków – Wrocław – Zgorzelec. Linia ma także znaczenie lokalne i międzyregionalne. Pociągi będą mogły jechać do 160 km/h na odcinku do Krakowa Płaszowa, a „w mieście” od Krakowa Płaszowa do Krakowa Głównego 100 km/h. Dodatkowe tory na odcinku od stacji Kraków Bieżanów do stacji Kraków Główny zapewnią szybszy przejazd przez miasto pociągów dalekobieżnych i dobre połączenia aglomeracyjne.

Nowe przystanki Kraków Złocień i Kraków Grzegórzki zwiększą dostęp do kolei. Na przystanku Kraków Złocień szykowane są dwa perony. Dostęp dla osób o ograniczonych możliwościach poruszania się zapewnią windy z poziomu ulicy. Na przystanku będą się zatrzymywały składy jadące w kierunku Brzeska, Bochni i Tarnowa. Przejazd do centrum Krakowa zajmie kilkanaście minut.

Projekt „Prace na linii kolejowej E30 na odcinku Kraków Główny Towarowy – Rudzice wraz z dobudową torów linii aglomeracyjnej” to inwestycja za przeszło 1 mld zł współfinansowana jest przez Unię Europejską w ramach instrumentu CEF „Łącząc Europę.” Więcej o projekcie: www.krakow-rudzice.pl

Piotr Hamarnik
zespół prasowy
T: +48 605 352 883

Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Instrumentu „Łącząc Europę”.

Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi jej autor. Unia Europejska nie odpowiada za ewentualne wykorzystanie informacji zawartych w takiej publikacji.

Kraków Złocień - nowy przystanek kolejowy i most nad ...