19.01.2017

Komfortowa stacja w centrum Gdańska

Wygodniejsze, przebudowane perony i przejścia podziemne na stacji, pełna informacja dla pasażerów i czytelne oznakowanie – to zakładane efekty prac na stacji Gdańsk Główny. PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. ogłosiły przetarg na roboty budowlane na ważnej trójmiejskiej stacji. Na poprawę komfortu obsługi podróżnych zarządca infrastruktury przeznaczy ok. 60 mln zł.

Na stacji Gdańsk Główny mieszkańcy i turyści skorzystają z kompleksowo przebudowanych dwóch peronów. Nowe obiekty będą lepiej oświetlone i wyższe, przez co zapewnią wygodniejszy dostęp do pociągów. Pasażerowie będą korzystali z nowych ławek i tablic informacyjnych oraz czytelnego oznakowania. Kompleksowa renowacja wiat podkreśli ich historyczny kształt i ciekawy wygląd. Zakres ich odnowy był konsultowany z konserwatorem zabytków.

Zmodernizowane zostaną dwa przejścia podziemne – od strony ulicy Podwale Grodzkie do 3 Maja, które umożliwi wejście na perony dalekobieżne i podmiejskie oraz drugie, łączące budynek dworca z peronami dalekobieżnymi. W obu przejściach komunikację ułatwią 4 windy i 4 pasy ruchomych schodów. Stacja będzie w pełni dostosowana do obsługi osób o ograniczonej mobilności. Szacunkowy koszt jej modernizacji to około 60 mln zł.

PLK dysponują dokumentacją projektową i pozwoleniem na budowę. Podpisanie umowy na prace modernizacyjne przewidziane jest w połowie 2017 r. Prace zaplanowano do 2019 r. Przedsięwzięcie współfinansowane jest ze środków UE.

Projekt „Poprawa stanu technicznego infrastruktury obsługi podróżnych (w tym dostosowanie do wymagań TSI PRM)”, etap II – Stacja Gdańsk Główny ubiega się o współfinansowanie przez Unię Europejską ze środków Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.

Mirosław Siemieniec
T: +48 694 480 239