31.01.2013

Kolejarskie ulgi z 2012 roku będą obowiązywać do końca lutego.

Z inicjatywy zarządu PKP SA, decyzją pracodawców kolejowych do końca lutego został przedłużony okres obowiązywania ulg na przejazdy pociągami dla kolejarzy. W lutym kolejarzy będą obowiązywać takie same ulgi jak w roku 2012. Jednocześnie 31 stycznia rezygnację złożył Krzysztof Mamiński, który pełnił funkcję pełnomocnika zarządu PKP SA ds. dialogu społecznego i

prowadził negocjacje ze związkami.

Przedłużenie okresu obowiązywania ulg to kolejny gest dobrej woli ze strony PKP i pracodawców kolejowych w celu uniknięcia strajku generalnego.

- Dla ratowania przywilejów kolejowych szefowie związków zawodowych gotowi są zorganizować strajk generalny. To najgorsze, co może spotkać pasażerów. Spełniliśmy większość postulatów związków zawodowych, rozszerzyliśmy zakres ulg o przewoźników regionalnych, utrzymaliśmy ulgę 99 proc. w drugiej klasie, jesteśmy gotowi podzielić się oszczędnościami z tytułu ograniczenia przywilejów z najuboższymi kolejarzami, ich rodzinami i emerytami kolejowymi - mówi Jakub Karnowski, prezes PKP SA.

Najnowsza propozycja pracodawców to wyasygnowanie kwoty dodatkowych 5 mln zł na rzecz funduszy socjalnych w spółkach kolejowych. Te pieniądze byłyby przeznaczone na dofinansowanie ulg dla najbiedniejszych kolejarzy. Wpływ na przyznawanie tych środków miałaby także strona społeczna.