30.07.2010

Kierowcy wjeżdżają pod pociągi

W lipcu doszło do 26 wypadków na przejazdach kolejowych, w których zginęło 8 osób, a 4 zostały ciężko ranne. Do ostatniego wypadku doszło 29 lipca. Pod pociąg relacji Kępice – Szczecinek wjechał samochód osobowy. Zginęła jedna osoba, a dwie zostały ranne.

Główną przyczyną lipcowych wypadków, podobnie jak w minionych miesiącach, było niezachowanie ostrożności przez kierowców pojazdów.

Szósty rok trwa kampania społeczna Bezpieczny Przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!”. Polskie Linie Kolejowe S.A. wraz z partnerami kampanii apelują do kierowców i użytkowników dróg o ostrożność i rozwagę na przejazdach kolejowo – drogowych.

Wykorzystywany jest spot telewizyjny i radiowy, billboardy, banery, plakaty, ulotki, gadżety informacyjne. Ulotki i materiały edukacyjne trafiają nawet dla najmłodszych. Ostrzegają przed tragicznymi skutkami łamania przepisów przy przekraczaniu skrzyżowania drogi i toru.

W 2010 r. odbyło się kilkanaście konferencji i akcji informacyjnych z wykorzystaniem symulacji wypadków pociągu z samochodem. Pracownicy PKP Polskich Linii Kolejowych przeprowadzili ponad 160 spotkań edukacyjnych oraz akcji ulotkowych na przejazdach. Na 27 imprezach masowych obecny był punkt informacyjny „Bezpiecznego przejazdu”. W kampanii wykorzystywany jest nawet spektakl edukacyjny pt. „Aban i bezpieczny przejazd”. Odbyło się 40 przedstawień.

Przekraczanie przejazdu kolejowo - drogowego z zachowaniem zasad ruchu drogowego zawsze pozwoli uniknąć kolizji z pociągiem.

Mirosław Siemieniec
Rzecznik Prasowy