26.10.2011

Kierowcy uważajcie na przejazdach kolejowo drogowych

Przestrzeganie zasad ruchu drogowego gwarantuje bezpieczne przekraczanie przejazdów kolejowo – drogowych.

Lekceważące traktowanie kodeksu ruchu drogowego w październiku było przyczyna 15 wypadków na przejazdach kolejowo – drogowych. Kombajn wjechał w bok pociągu na trasie Pleszew – Kotlin, a samochód osobowy w pociąg na trasie Julianka – Turów.

Jesienne warunki, większy przed weekendem ruch na drogach i pośpiech nie powinny zmniejszać uwagi kierowców.

Kolejarze z Polskich Linii Kolejowych wspólnie z policją i SOK przypominają zasady bezpieczeństwa m.in. w ramach kampanii społecznej „Bezpieczny przejazd. Zatrzymaj się i żyj!"

W środę 26 października akcje prowadził m.in. Zakład Linii Kolejowych we Wrocławiu. Pracownicy wspólnie funkcjonariuszami SOK i policji ostrzegali na przejeździe kolejowo - drogowym kat. B na ruchliwej drodze wojewódzkiej nr 451 łączącej Oleśnicę z Kluczborkiem. Apel kierowali m.in. do kierowców maszyn rolniczych. Apel do rowerzystów kierowany był w Oleśnicy i Wołowie. - Mamy nadzieję, że przypominanie o właściwym zachowaniu przyczyni się do podniesienia świadomości kierowców, a to przełoży się na zmniejszenie wypadków na przejazdach kolejowo – drogowych – mówi Oskar Olejnik kierujący akcją we wrocławski zakładzie linii kolejowych.

Mirosław Siemieniec