21.12.2010

Infrastruktura kolejowa w okresie świąteczno-noworocznym

Dziś w Warszawie w obecności ministra infrastruktury Cezarego Grabarczyka zebrał się Zespół Zarządzania Kryzysowego Grupy PKP. W skład zespołu, kierowanego przez członka Zarządu PKP Polskie Linie Kolejowe S.A., Zbigniewa Zarychtę, wchodzą przedstawiciele spółek Grupy PKP biorących udział w procesie przewozowym (PKP Intercity, PKP Cargo, PKP Energetyka, Telekom, PKP Informatyka) oraz przewoźnicy pasażerscy spoza Grupy, w tym Przewozy Regionalne i Koleje Mazowieckie.

Na okres Świąt Bożego Narodzenia przygotowywane są środki służące walce ze skutkami zimy.

W całej Polsce PKP Cargo i PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. przygotowują dyżury lokomotyw, które będą wykorzystywane w przypadkach awarii w pociągach pasażerskich. PKP Energetyka zadba o dyżury pociągów, które naprawią w razie potrzeby sieć trakcyjną. Linie kolejowe są monitorowane pod kątem zagrożenia oblodzeniem sieci trakcyjnej, które poprzedniej zimy bardzo utrudniło ruch pociągów.

Każdego dnia do akcji odśnieżnej będzie gotów ciężki sprzęt odśnieżny i ponad 5 tysięcy dodatkowo zatrudnionych pracowników. Będą oni usuwali skutki opadów śniegu, oblodzenia rozjazdów i innych usterek infrastruktury kolejowej.

Zespół Zarządzania Kryzysowego Grupy PKP będzie zwoływany w czasie Świąt w przypadku, gdy będzie trzeba zapobiec skutkom gwałtownego pogorszenia się warunków atmosferycznych. Podczas prac zespołu wydawane są doraźne dyspozycje dotyczące każdej z instytucji wchodzących w jego skład. Dyżury świąteczne będą pełnione przez kadrę kierowniczą wszystkich jednostek kolejowych.

Zespół zobowiązał dziś m.in. przewoźników pasażerskich do wzajemnej pomocy pasażerom w przypadku awarii pociągów. Jeżeli dojdzie do zatrzymania się pociągów na szlaku, ich podróżni będą zabierani w dalszą drogę przez inne pociągi zatrzymywane przez dyspozytorów, bez względu na to, czy będą to pociągi tej samej, czy też innej spółki.

Zespół zarekomendował wzajemne honorowanie biletów przez przewoźników w przypadkach występowania poważnych trudności w ruchu pociągów.

PKP Polskie linie Kolejowe S.A.
Krzysztof Łańcucki