28.03.2013

Finał przejazdowego happeningu dla bezpieczeństwa

Kilkuset organizatorów happeningów z kampanii społecznej Bezpieczny przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!” wypełniło warszawski Teatr Ateneum. Za niespotykane zaangażowanie na rzecz bezpieczeństwa dziękował uczestnikom Andrzej Pawłowski, wiceprezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.

W konkurs PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. na organizację happeningu dla szkół podstawowych i gimnazjów w ramach kampanii społecznej Bezpieczny przejazd – „Zatrzymaj się i żyj!” zaangażowały się 73 placówki oświatowe z całej Polski: szkoły podstawowe, gimnazja, ośrodki szkolno-wychowawcze. Na uroczystość rozstrzygnięcia konkursu 25 marca przybyli uczniowie, nauczyciele i dyrektorzy kilkunastu placówek.

O kampanii i jej przesłaniu mówił Andrzej Pawłowski, wiceprezes PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. Dziękował uczestnikom i opiekunom. - Jestem zaskoczony skalą przedsięwzięć i zaangażowaniem uczniów, rodziców, nauczycieli i przedstawicieli środowisk, w których działają placówki. Zorganizowane, różnorodne wydarzenia to niezwykły wkład w poprawę bezpieczeństwa na przejazdach kolejowo-drogowych w Polsce. Dziękujemy wszystkim, którzy realizowali i włączyli się w działania. – mówił Andrzej Pawłowski

Pierwsze miejsce w konkursie i czek 5 000 zł trafiły do Zespołu Szkół Publicznych nr 3 w Lubinie za projekt pt. „Zatrzymaj się i żyj!”. Jury doceniło duży kontakt z mediami, wyjątkowe zaangażowanie rodziców, dywersyfikację działań informacyjnych i zasięg przedsięwzięcia.

Drugie miejsce i czek na 3000 zł przyznano za oryginalną pracę plastyczną, ogromne zaangażowanie uczniów oraz informacje w lokalnej telewizji Szkole Podstawowej nr 1 im. S. Jachowicza z Oddziałami Integracyjnymi w Bełchatowie za projekt pt. „Masz pociąg do bezpieczeństwa”.

Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Starym Uścimowie za projekt „Bądź bezpieczny na przejeździe kolejowo-drogowym” zajęła trzecie miejsce i odebrała czek 2 000 zł. Organizatorzy akcji wzorowo i ciekawie wykorzystali wszystkie elementy happeningu.

Działania laureatów trzech pierwszych miejsc uczestnicy uroczystości w Teatrze Ateneum zobaczyli na prezentacjach i filmie.

- Ze względu na duże zainteresowanie przedsięwzięciem i ciekawe realizacje jury wyróżniło dodatkowo, mimo że regulamin konkursu tego nie zakładał, 3 szkoły. Do tych placówek trafiły podziękowania, kamery cyfrowe i maskotki  – mówi Katarzyna Kucharek naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej w Biurze Informacji i Promocji PLK.

Szkołę Podstawową nr 27 im. Bolesława Prusa w Dąbrowie Górniczej wyróżniono za projekt „STOPujesz, życie ratujesz”, który zaangażował rodziców, uwzględniał wykonanie bannera w kształcie lokomotywy, pomysłowe stroje i działanie obok przejazdu kolejowo-drogowego. Zespół Szkół, Szkoła Podstawowa im. Adama Mickiewicza w Jeżewie, za projekt „Nie słuchaj, bo nie usłyszysz. Zdejmij słuchawki gdy przechodzisz przez tory”. Młodzi happenerzy dostrzegli problem ograniczania uwagi, a tym samym bezpieczeństwa. Zespół Szkół Ogólnokształcących, Szkołę Podstawową w Wydminach, za projekt „Dzieci na przejazdach kolejowych, bezpiecznie do kwadratu”. Placówka współpracowała z lokalnymi samorządami, wykorzystała dużo kanałów komunikacji oraz utworzyła Szkolny Klub Bezpieczeństwa.

Dyplomy i maskotki kampanii otrzymali młodzi i starsi przedstawiciele wszystkich obecnych na spotkaniu placówek.

- W przyszłości PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. zamierzają proponować młodym odbiorcom podobne akcje, które łączą elementy edukacji z kreatywnością oraz sprzyjają integracji środowiska wokół bezpieczeństwa na terenie kolejowym. Poprawa bezpieczeństwa jest jednym z priorytetów naszej Spółki i programu Twoja kolej, realizowanego przez Grupę PKP, dlatego działania na rzecz edukacji będą kontynuowane. – mówi Konrad Nafalski – dyrektor Biura Informacji i Promocji PLK

Sprawozdania i prezentacje działań zrealizowanych przez laureatów konkursu można zobaczyć na stronie internetowej kampanii www.bezpieczny-przejazd.pl.

Poza nagrodzonymi i wyróżnionymi na spotkanie w teatrze Ateneum przybyli przedstawiciele z placówek.

1. Zespół Szkół Publicznych w Nowej Iwicznej

2. Gimnazjum nr  1 w Jaworze

3. Gimnazjum nr 13 w Sosnowcu

4. Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Choroniu

5. Szkoła Podstawowa im. Juliusza Słowackiego w Golinie

6. Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Rykach

7. Szkoła Podstawowa nr 17 im. Tadeusza Kościuszki w Katowicach

8. Szkoła Podstawowa w Rudnikach

9. Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Marsz. Józefa Piłsudskiego w Dęblinie

10. Szkoła Podstawowa nr 12 im. Kard. Stefana Wyszyńskiego w Rybniku

11. Szkoła Podstawowa im. Księdza Tadeusza Adama Leszczyńskiego w Mikłusach

12. Szkoła Podstawowa w Woźnikach

13. Szkoła Podstawowa w Podchojnach

Informacje dla prasy:
Mirosław Siemieniec
PKP Polskich Linii Kolejowych S.A.
m.siemieniec@plk-sa.pl