21.12.2011

Elektroniczny system informacyjny na warszawskich stacjach

Największe warszawskie stacje - odprawiające codziennie po ponad 800 pociągów - Warszawa Wschodnia i Zachodnia uzyskają nowoczesne systemy informacji pasażerskiej.

System będzie obejmował elektroniczne wyświetlacze na peronach i w przejściach podziemnych, nowy system nagłośnieniowy, nowe tablice informacyjne oraz nowość na naszych dworcach: plany całych węzłów komunikacyjnych. Na stacji Warszawa Zachodnia wyświetlacze zostaną zainstalowane także w budynku dworca od strony ul. Tunelowej, na peronie WKD. Trwają uzgodnienia dotyczące instalacji wyświetlaczy o ruchu pociągów także w budynku dworca autobusowego.

System informacji pasażerskiej to nie tylko wyświetlacze, głośniki i tablice – to także odpowiedni system informatyczny. Będzie on nowym rozwiązaniem, dostarczającym bieżącej i pewniej informacji nie tylko pasażerom na stacjach Warszawa Zachodnia i Warszawa Wschodnia, ale i poprzez Internet – wszystkim zainteresowanym punktualnością kursowania pociągów. System będzie także generował tzw. kolejki pociągów na liniach wychodzących z warszawskich stacji, dzięki czemu możliwe będzie późniejsze uruchomienie wyświetlaczy także na kolejnych stacjach i przystankach.

Na realizację zadania przeznaczone zostało 14,86 mln zł netto

Do PKP PLK S.A. wpłynęły 2 oferty:

1. TK Telekom Sp. z o.o. – lider konsorcjum oraz SOLARI DI UDINE SPA – partner konsorcjum. Zaproponowane zostały następujące warunki:

• cena: 12,41 mln zł netto,
  • termin realizacji: 20 maja 2012 r.,
  • okres gwarancji: 3 lata.

2. PKP Informatyka Sp. z o.o. – lider konsorcjum oraz Kolejowe Zakłady Łączności Sp. z o.o. – członek konsorcjum. Zaproponowane zostały następujące warunki:

• cena: 18,65 mln zł netto,
  • termin realizacji: 20 maja 2012 r.,
  • okres gwarancji: 5 lat.

Realizacja projektu zaplanowana jest do maja 2012 r.

Informacje dla mediów:

Maciej Dutkiewicz