30.10.2012

Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym Polskich Linii Kolejowe S.A. oficjalne otwarcie.

26 października 2012 roku Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym PKP Polskich Linii Kolejowych S.A., wyposażone w najnowocześniejsze systemy monitorowania i zarządzania przewozami kolejowymi, zostało oficjalnie zaprezentowane. Centrum to nowoczesne stanowiska dowodzenia w systemach zarządzania koleją, które przez 24 godziny na dobę monitorują ruch wszystkich pociągów na terenie kraju oraz całą infrastrukturę zarządzaną przez PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.. Centrum pozwala także na działania w sytuacjach nadzwyczajnych.

„Przed oficjalnym otwarciem chcieliśmy przeprowadzić skuteczny test działania  nowoczesnych technologii. Cieszymy się, że nowoczesny Pion Dyspozytorski przeszedł próbę generalną z powodzeniem i z sukcesem zdał egzamin z zarządzania ruchem kolejowym podczas piłkarskich mistrzostw UEFA EURO 2012” – podkreśla Andrzej Pawłowski, członek zarządu PKP PLK S.A. i dodaje: „Całkiem niedawno - 16 i 17 października 2012 – wystąpiła jedna z tak zwanych sytuacji nadzwyczajnych, która dzięki najnowszemu systemowi także przebiegła bezboleśnie. Gdy mecz Polska-Anglia został niespodziewanie przełożony na następny dzień, w ciągu kilkunastu minut zorganizowaliśmy transport dla kilkudziesięciu tysięcy pasażerów. Tak szybka reakcja, obejmująca natychmiastową wymianę informacji z dyspozyturami w całym kraju i organizację dodatkowych pociągów, nie przebiegłaby tak sprawnie bez dostępnych w PLK najnowszych technologii”.

Główny ośrodek decyzyjny znajduje się w Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym w Warszawie. Jego sercem jest Główna Dyspozytura, w której znajduje się ściana multimedialna zbudowana z 16 monitorów o łącznej rozdzielczości 5464X3072, zajmujących powierzchnię 4 x 2,3 m. Na ścianie monitorów wyświetlana jest m.in. mapa połączeń kolejowych, na której w czasie rzeczywistym są widoczne wszystkie przemieszczające się w Polsce pociągi. Mapa zawiera również informacje o wszelkich zdarzeniach w sieci kolejowej, w tym o wyłączonych z ruchu odcinkach, remontach, dostępnych środkach możliwych do wykorzystania w przypadku usterek oraz o aktualnym położeniu patroli Straży Ochrony Kolei.

„Dzięki zastosowanym rozwiązaniom PLK ma bezpośredni nadzór nad średnio 6,5 tysiącami pociągów dziennie. W Głównej Dyspozyturze, w systemie ciągłym, pracuje 3 dyspozytorów, którzy dzięki zastosowanym technologiom na bieżąco monitorują proces przewozowy. Pracownicy są w stanie natychmiast kontaktować się z dyspozytorami przewoźników kolejowych i  w sytuacjach nadzwyczajnych reagować na wszystko, co ma związek z kursowaniem pociągów i infrastrukturą kolejową” - podkreśla Ireneusz Kluczyk, Dyrektor Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym PLK S.A..

Wykonawcą Centrum było konsorcjum firm Arcus S.A. i Perfect Displays Sp. z o.o.. Jego realizacja kosztowała 5 mln złotych.

„Oprócz warszawskiej centrali, innowacyjne rozwiązania wprowadziliśmy w 8 centrach regionalnych i 23 zakładach PLK na terenie kraju. Sprawna budowa Centrum była możliwa dzięki doświadczeniu ARCUS w realizacji projektów teleinformatycznych i właściwemu określeniu potrzeb przez PLK. Istotna była także nasza stabilna sytuacja finansowa i dobór wiarygodnego konsorcjanta” - powiedział Michał Czeredys, Prezes Arcus S.A., spółki giełdowej będącej liderem konsorcjum Arcus/Perfect Displays.

Do budowy Centrum Zarządzania Ruchem Kolejowym PKP PLK S.A. zastosowano najnowocześniejsze rozwiązania z zakresu transmisji oraz wyświetlania obrazu.  „Centrum PLK jest w tej chwili jednym z największych projektów audio-video w Europie i najnowocześniejszym wśród europejskich przewoźników kolejowych.  Zainstalowaliśmy łącznie aż 21 ścian video, do czego użyliśmy 108 wyświetlaczy LCD Samsunga o przekątnej 46” i ponad 40 nośników wielkoformatowych” – podkreśla Rafał Śmierzyński z Perfect Displays, partnera technologicznego konsorcjum, odpowiedzialnego za wdrożenie systemu. „Dyspozytorzy wykorzystują centralne systemy sterowania AMX, pozwalające na intuicyjną i bardzo szybką obsługę zainstalowanych urządzeń. Sterowanie odbywa się za pośrednictwem paneli dotykowych. Dodatkowo nad bezpieczeństwem i ciągłością pracy czuwa system zasilania awaryjnego, który zapewnia podtrzymanie energii na poziomie ponad 30 kW, co daje Centrum pełną niezależność od zewnętrznych źródeł energii i możliwość pracy 24 godziny na dobę” - zapewnia Rafał Śmierzyński.

Konsorcjum przeprowadziło także prace budowlane i elektryczne oraz rozbudowało systemy wentylacji i klimatyzacji.

Zobacz prezentację

Robert Kuczyński
dyrektor projektu ds. media relations
tel. + 48 22 473 30 02