08.07.2017

Rzeszów Główny – stacja spełni oczekiwania podróżnych

Trzy nowe funkcjonalne perony na stacji Rzeszów Główny, wybudowany przystanek Rzeszów Zachodni i nowoczesny system informacji, to tylko niektóre efekty inwestycji PKP Polskich Linii Kolejowych S.A. Spółka czeka na oferty w przetargu na zaprojektowanie i przebudowę stacji, planowanej w latach 2018-2021. Szacunkowy koszt inwestycji to 225 mln zł.

Wyższy komfort dla podróżnych

Stacja Rzeszów Główny zyska trzy wyższe, funkcjonalne perony. Będą wiaty z poczekalniami oraz ławki. Informacje o pociągach podróżni otrzymają na wyświetlaczach i dzięki zapowiedziom głosowym. Komunikacja na stacji będzie łatwiejsza dzięki windom i schodom ruchomym. Orientację ułatwi czytelne oznakowanie terenu stacji. Wybudowane zostanie również nowe przejście pod torami. Dla cyklistów przewidziano stojaki rowerowe. Zmiany na stacji będą realizowane przy współpracy z konserwatorem zabytków.

PLK wymienią także tory, sieć trakcyjną i urządzenia sterowania ruchem. Modernizacja trzech obiektów inżynieryjnych i przejazdu kolejowo-drogowego podniesie poziom bezpieczeństwa w ruchu kolejowym i drogowym. Ważna dla kierowców będzie przebudowa wiaduktu nad ul. Batorego, gdyż poszerzenie obiektu znacznie usprawni ruch drogowy.

Rzeszów Zachodni nowy przystanek

Miasto zyska lepszy dostęp do kolei. W ramach inwestycji zaplanowano budowę nowego przystanku Rzeszów Zachodni. Będzie miał dwa perony, dostępne także dla osób o ograniczonej mobilności. Na dobrze oświetlonych platformach znajdą się wiaty i system informacji pasażerskiej oraz tablice z rozkładem jazdy. Obiekt przewidziano w rejonie wiaduktu nad ul. Aleje Wyzwolenia.

Nie tylko Rzeszów

Inwestycja w Rzeszowie jest realizowana w ramach projektu, obejmującego trzy stacje: Szczecin Główny, Gdańsk Główny i Rzeszów Główny: „Poprawa stanu technicznego infrastruktury obsługi podróżnych (w tym dostosowanie do wymagań TSI PRM)”.

W Krajowym Programie Kolejowym przewidziano na projekt ponad 300 mln zł. Inwestycje mają na celu zlikwidowane barier architektonicznych dla osób niepełnosprawnych oraz z ograniczoną mobilnością, a także poprawę komfortu podróżnych.

Projekt „Poprawa stanu technicznego infrastruktury obsługi podróżnych (w tym dostosowanie do wymagań TSI PRM), Etap III Rzeszów Główny” stara się o finansowanie z POIiŚ 2014-2020.

Mirosław Siemieniec

Rzeszów Główny – stacja spełni oczekiwania podróżnych