27.09.2010

Koleje dużych prędkości i WIELKIE ZDERZENIE HADRONÓW !!!

„Grupa inżynierów Instytutu B61 we współpracy z profesorem Josephem Brewsterem z Instytutu A7 w San Francisco, po latach starań wcieliła w życie nowatorski program Zderzeń Wysokoenergetycznych, którego bazę stanowi Mobilny Zderzacz Hadronów (ang. Mobile Hadron Collider). Wiązka protonów kultury poruszająca się w nim posiada energię w przybliżeniu równą rozpędzonemu TGV. Oznacza to, iż przez Polskę przemknie futurystyczny pociąg Kulturalnych Kolei Dużych Prędkości powodujący zamęt w umysłach potencjalnych pasażerów! Zatrzyma się na wybranych stacjach kolejowych gdzie będzie udostępniony zwiedzającym, którzy pod opieką naukowców Instytutu B61 zwiedzą potężną machinę………………W Polsce wdrażany w życie będzie projekt pod nazwą "Przygotowanie budowy linii dużych prędkości" łączącej Wrocław, Poznań, Łódź i Warszawę (tzw. linia "Y"). Oznacza to m.in. skrócenie czasu przejazdu pomiędzy największymi centralnymi aglomeracjami w Polsce do mniej niż 2 godzin oraz podróż z Polski zachodniej do wschodniej i z północnej do południowej trwającą nie więcej niż 5 – 6 godzin. Co to wszystko ma wspólnego z Wielkim Zderzaczem Hadronów? Bardzo wiele……….”

Takim opisem Instytut B61 rozpoczyna artystyczny projekt z pogranicza nauki, spektaklu teatralnego, piosenki aktorskiej i hiphopowego koncertu.
Atrakcją spektaklu „Instytut B61 – Zderzenie” będzie pociąg utworzony z najpopularniejszej polskiej lokomotywy elektrycznej ET22, siedem wagonów towarowych i jeden socjalny.
Pociąg pokona trasę pomiędzy miastami: Warszawa, Włocławek, Poznań, Toruń, Bydgoszcz zatrzymując się na dworcach kolejowych, na których odbywać się będą spektakle artystyczne.

„Scenariusz spektaklu powstał w oparciu o największy eksperyment w dziejach ludzkości, czyli znajdujący się na terytorium Francji i Szwajcarii Wielki Zderzacz Hadronów (ang. Large Hadron Collider - LHC), w którym naukowcy próbują rozwikłać tajemnicę początku Wszechświata. Poszczególne elementy pociągu stanowią składniki LHC – zaproszeni do projektu artyści, wśród których znaleźli się żywiołowy zespół Sofa, legenda piosenki aktorskiej - Mariusz Lubomski, hiphopowiec Małpa oraz performerzy Stefan Kornacki, Tomasz Cebo i Katarzyna Malejka stworzyli instalacje, muzykę oraz performance na temat eksperymentu LHC w wagonach kolejowych! Powstała mobilna galeria sztuki.”

PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. jako partner wydarzenia serdecznie zaprasza do udziału !!!

Więcej informacji na stronie:
oraz http://www.facebook.com/instytutb61#!/instytutb61?v=wall